Digitaal

Ingeval van calamiteit zal analoge communicatie op HF/VHF/UHF het belangrijkste blijven. Standaard en met laag vermogen.

Het is echter belangrijk dat er ook gekeken wordt wat er van mogelijkheden zijn van digitale communicatie. Dit valt in 2 delen op te splitsen.

Spraak

Er zijn diverse technologien die gebruikt kunnen worden: DMR, D-STAR, YSF, ... er is ruimte om dit te testen. b-ears West-Vlaanderen testte ze allen. Het werken via een repeater stelt nooit problemen maar het verhaal wijzigt als er point-to-point communicatie tussen 2 individuele gebruikers nodig is. Vooral als anderen geen "channel free" detectie hebbe ndan lukt er helemaal geen communicatie. Toch blijven we dit verder testen.

Data

In onze huidige maatschappij draait alles rond data. Ook tijdens noodcommunicatie is het belangrijk om bvb berichten door te sturen en geen spraakverwarring te hebben of om lijsten (materiaal, mensen, ...) feilloos door te sturen. Wereldwijd wordt door de radio amateurs daarvoor gerekend op winlink, dus de oude packet technologie. Dit systeem wordt grondig uitgetest en er zijn diverse opstellingen die perfect werken. Het voordeel is dat er momenteel goedkopere TNC's zijn om de transceiver aan te sluiten aan de PC. Qua software was dit een zoekplaatje om alle instellingen correct afgetuned te krijgen. , dankzij de Nederlandse Dutch Winlink System wordt dit een peulschil.

Meer info vind je op onderstaande link en geef zeker Michel ON4VC als dit je wat lijkt en wilt meetesten.